Een airco zonder buitenunit is een uitstekende optie wanneer je op zoek bent naar wat extra verkoeling. In tegenstelling tot een split airco hangt er geen apparaat buiten. Hierdoor kun je het apparaat helemaal zelf installeren.
Ook heeft een buitenunit onderhoud nodig. Dit valt allemaal weg bij het kopen van een airco zonder buitenunit. Wil je een verplaatsbare airco? Dan is een mobiele airco wellicht beter voor jou.
Verderop in dit artikel zullen we je uitleggen wat een airco zonder buitenunit precies is. Ook zullen we de voordelen en nadelen beschrijven. Als laatste hebben we een drietal airco’s vergeleken zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken! De reviews hiervan staan onder aan het artikel.
Beste Koop |
De Coolbuddy Monoblok 9.000 BTU is de beste koop. Hier komt een goed vermogen bij. Daarnaast kan hij ook verwarmen en reinigen. Geluidsniveau van 46 dB. |
Meest Stil |
De Innova Monoblok Airco is onze beste en meest stille airco. Met een geluidsniveau van 27 dB en een vermogen van 8.000 BTU is dit onze favoriet. Het strakke design maakt het helemaal af. |
Meeste Power |
De Coolbuddy Monoblok 12.000 BTU is de krachtigste airco zonder buitenunit. Met dit vermogen kun je een kamer tot 100m³ verkoelen. Zeer geschikt voor grote ruimtes. |
Wat is een airco zonder buitenunit?
Een airco zonder buitenunit lijkt erg op een normale airco. Er is echter een groot verschil. Een model zonder buitenunit heeft alleen twee buizen naar buiten lopen. Een normale airco heeft nog een tweede unit buiten hangen. Meestal kies je voor een airco wanneer je een kamer op aangename temperatuur wilt krijgen. Het is een goede optie wanneer de beste ventilator niet meer toereikend genoeg is.
Een airco zonder buitenunit heeft geen afvoerslang en is daarom een aantrekkelijke optie. Daarbij zijn het vaak smalle modellen. Zo past deze airco vrijwel altijd goed bij het interieur.
Een airco met óf zonder buitenunit?
Deze vraag heb je jezelf vast al meerdere keren gesteld. Kies ik voor een airco met buitenunit? Of heb ik hem liever zonder buitenunit? Bij het maken van deze keuze zul je wat dingen in overweging moeten nemen.
Een airco met buitenunit heet ook wel een split airco. Een split airco heeft verschillende voordelen. Als eerste kun je op een buitenunit meerdere binnenunits aansluiten. Deze kunnen onafhankelijk van elkaar werken. Zo kun je in de ene kamer verkoelen, en in de andere kamer verwarmen.
Een ander voordeel van de multi split airco is dat de binnenunits relatief klein zijn. Je hoeft er met de bouw dus niet veel rekening mee te houden.
Een nadeel van de airco met buitenunit is dat deze niet gemakkelijk demonteerbaar is. Dus wanneer je gaat verhuizen zul je hem waarschijnlijk moeten laten hangen. Een ander nadeel van een buitenunit is dat je deze niet overal mag hebben. Sommige flats of de VVE verbieden buitenunits. Hierbij is een model zonder buitenunit ideaal.
De airco met buitenunit neemt binnenshuis minder plaats in beslag. Daarbij kan hij op verschillende plekken worden gemonteerd. Een airco zonder buitenunit mag overal geplaatst worden. Daarbij heb je niet zo’n lelijk blok aan de buitenmuur hangen.
Monoblok airco zonder buitenunit
Je hebt verschillende soorten airco’s zonder buitenunit. Een monoblok airco zonder buitenunit geeft aan dat er maar één binnenunit is. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een mobiele airco. Maar ook een wandmodel airco zoals hierboven kan hieronder vallen.
Een mobiele airco is een ideale optie voor wanneer je op verschillende plekken in huis frisse lucht wilt. Door de wieltjes en handvatten is deze gemakkelijk verplaatsbaar. Dit soort airco heeft te allen tijde een afvoerslang nodig. Dit is dan ook een klein nadeel.
Een vaste airco zonder buitenunit kan ook een monoblok model zijn. Dit zie je vaker bij luchtgekoelde airco’s. Dit zullen we hier beneden voor je toelichten.
Luchtgekoeld of watergekoeld
Een airco zonder buitenunit kan met lucht of met water gekoeld worden. Dit is een belangrijke afweging wanneer je overgaat tot de aanschaf. We zullen je nu vertellen waarom.
Zoals we net al vertelden kan een luchtgekoelde airco een monoblok model zijn. Je hebt dan alleen een binnenunit tegen de muur gemonteerd. Hierbij gaan twee verschillende uitlaten naar buiten. Een voor de luchttoevoer en de andere voor de afvoer.
Dit is het meest eenvoudige airconditioningsysteem van de twee. Je hebt twee gaten in de muur nodig die naar buiten lopen. Verder kan de airco er tegenaan gemonteerd worden.
Een watergekoelde airco kan geen monoblok zijn. Hierbij heb je namelijk een tweede binnenunit. Deze zit aangesloten op de water toevoer en afvoer. Hier zul je dus rekening mee moeten houden bij de aanschaf. Hierbij moeten namelijk ook leidingen gelegd worden.
Een dergelijke airco zorgt ook voor veel waterverbruik. Het water wordt gebruikt om de ruimte te koelen. Hierbij stroomt het door een leiding om de lucht te verkoelen. Vervolgens stroomt het water weer weg. Om die reden adviseren wij de luchtgekoelde airco zonder buitenunit.
Verschillende modellen airco’s zonder buitenunit
Wanneer je een airco zonder buitenunit kopen wilt, zal je na moeten denken over het plaatsen. Er zijn namelijk verschillende modellen mogelijk. Ieder model heeft zijn eigen voor- en nadelen.
Het voornaamste verschil tussen de modellen is de plek waar hij komt te hangen. Ook hoeveel ruimte de airco inneemt verschilt per model.
Wandmodel
Wanneer je een wandairco zonder buitenunit koopt zal deze tegen de muur bevestigd worden. Het is hierbij belangrijk dat het een buitenmuur is. Het verschil met de vloer airco is dat het wandmodel hoger wordt geplaatst.
Cassette model
Je ziet niet vaak cassette modellen van airco’s zonder buitenunit. Een cassette model is namelijk een model dat tegen het plafond wordt gemonteerd. Deze wordt ook wel eens een plafondmodel genoemd. Dit is eigenlijk een verzamelnaam. Je komt een cassette model vaker tegen op openbare plekken en kantoorruimtes.
Kanaalmodel
Een kanaalmodel airco zonder buitenunit komt ook niet vaak voor. Bij een kanaalmodel is veel van de airco zelf weggewerkt. Vaak zit deze in het plafond, of in de muur. Deze modellen zijn erg stil en vallen ook niet zo op. Ideaal voor grote ruimtes.
Vloermodel
Een vloer airco zonder buitenunit kom je wel vaker tegen. Dit zijn de apparaten die op een radiator lijken. Ze worden veelal aan de onderzijde van een muur geplaatst. Ook deze airco moet tegen een buitenmuur aan gemonteerd worden. Zo kan de warme lucht gemakkelijk naar buiten.
Voordelen van een airco zonder buitenunit
Er zijn tal van redenen om een airco zonder buitenunit te kopen. Wij zullen er hier een aantal toelichten.
1. Perfect voor flats, appartementen en monumentale panden
Als eerste is een airco zonder buitenunit zeer geschikt voor woningen waar geen buitenunit geplaatst mag worden. In veel flatgebouwen of appartementen mogen helaas geen buitenunits hangen. Dit heeft vaak met de regelgeving van de VvE te maken. Een airco zonder buitenunit is dan de beste optie. Dit is dan namelijk de beste manier van verkoeling die je kunt krijgen.
2. Strakke uitstraling en mooie afwerking
Dat brengt ons bij een ander voordeel. Een model zonder buitenunit ziet er een stuk beter uit! Een buitenunit is vaak groot en log. Zonder dit apparaat kun je nog genieten van die prachtige gevel. Wij vinden het beeld van verschillende buitenunits naast elkaar helemaal niks. De twee ventilatiegaten bij een airco zonder buitenunit vallen nauwelijks op! Monteer er wat gaas overheen en verf het in dezelfde kleuren als de buitenmuur. Zo zie je nauwelijks meer dat er een airco binnen hangt.
3. Eenvoudige montage
Een airco zonder buitenunit is erg eenvoudig te installeren. Je hoeft namelijk geen twee apparaten met elkaar te verbinden. Het enige waar je voor moet zorgen is een tweetal gaten in de muur. Hierdoor kunnen dan de ventilatiebuizen van de airco.
Nadelen van een airco zonder buitenunit
Niet iedere airco is perfect. Zo heeft ook een airco zonder buitenunit verbeterpunten. We zullen er hier een aantal bespreken. Sommige punten hebben meer waarde dan anderen. Ook hoeven deze punten niet altijd grote nadelen te zijn. Dit ligt helemaal aan jou voorkeuren.
1. Minder koelvermogen dan met een buitenunit
Een airco zonder buitenunit is een zeer goede optie wanneer een mobiele airco niet voldoet. Toch weegt het vermogen niet op tegen een airco met buitenunit. Wanneer je grote ruimtes een snel wil laten verkoelen is een airco met buitenunit misschien een betere optie.
2. Hoger geluidsniveau
Omdat het gehele apparaat aan de binnenkant van het huis hangt, zul je dus meer geluid horen. In tegenstelling tot een airco met buitenunit, waarbij vooral de buitenunit geluid maakt. Het is dus belangrijk om hiermee rekening te houden wanneer je een airco zonder buitenunit aanschaft. Wanneer je een airco voor de slaapkamer zoekt is een split airco misschien een betere optie.
3. Gaten in de muur door ventilatiebuizen
Het is nodig om twee gaten in de muur te maken hiervoor. Dit is niet altijd een mogelijkheid. Ook beperkt dit het aantal plekken waar het systeem kan komen te hangen.
Daarbij is het ook belangrijk om te letten op de isolatie hiervan. Wanneer je de gaten niet goed isoleert kan de warmte van buiten weer naar binnen. Dit gaat ten koste van de efficiëntie van het apparaat.
Airco zonder buitenunit review
Je weet nu al een stuk meer over een airco in huis zonder buitenunit. We willen je echter niet helemaal in het diepe gooien. Om die reden hebben we hier beneden 3 modellen vergeleken. Het zijn stuk voor stuk degelijke airco’s zonder buitenunit.
Coolbuddy Monoblok airconditioner – Beste Koop
Deze airco zonder buitenunit van Coolbuddy is het perfecte instapmodel. Het is een multifunctioneel model wat kan verkoelen, maar ook verwarmen. Mocht je nadenken over je eerste airco, dan zal dit model je niet teleurstellen.
Specificaties
Deze airco heeft een koelvermogen van 9.000 BTU en kan een ruimte koelen van maar liefst 30m². Dit maakt hem geschikt voor de meeste kamers of kantoren.
Hij heeft verschillende functies. Naast het verkoelen kan hij verwarmen, ventileren en de lucht reinigen. Dit is een groot voordeel van een airco zonder buitenunit. Zo kun je deze ook nog gebruiken in de lente en herfst. Je kunt de verwarmfunctie gebruiken tot nul graden buiten. Wanneer het buiten kouder is heeft het apparaat moeite met verwarmen.
Net zoals veel andere airco’s kun je bij deze ook een timer en slaapmodus instellen. Daarbij wordt het apparaat geleverd met een infrarood afstandsbediening. Dit brengt erg veel gemak met zich mee.
Met een geluidsniveau van 46 dB raden wij niet aan om deze Coolbuddy in je slaapkamer te hangen. Wij noemen een airco pas slaapkamerwaardig wanneer het geluidsniveau onder de 40 dB zit. Je zou ermee kunnen slapen, als je een vaste slaper bent. Wil je de airco voor op je slaapkamer? Bekijk dan even de Innova Monoblok Airconditioner. Deze is een stuk stiller.
Conclusie
De Coolbuddy Monoblok airconditioner is een zeer degelijke airco zonder buitenunit. Daarbij is het de goedkoopste airco die we vergeleken hebben. Om die twee redenen is dit een perfecte keuze als je twijfelt.
Het apparaat wordt geleverd met boormal, ventilatiebuizen en zelfs een rooster voor de buitenmuur. Daarbij kan dit model volledig van de binnenzijde worden gemonteerd. Qua gebruiksgemak scoort deze airco dan ook hoog.
Ben je toch op zoek naar een krachtiger model? Of zoek je een stille airco zonder buitenunit? Lees dan onze volgende reviews eens door.
Pros
- Goed geprijsd
- 9.000 BTU koelvermogen
- Wordt geleverd met boormal
Cons
- Niet de stilste
Coolbuddy Monoblok Airconditioner – Hoogste Koelvermogen
Deze airco zonder buitenunit is het tweede model van Coolbuddy. Dit keer een paar tandjes krachtiger. Voor sommigen is het namelijk van belang om grote ruimtes zo snel mogelijk te koelen. Dan zit je wel goed bij dit tweede model van Coolbuddy.
Let er op dat deze airco wat meer geluid maakt. Wil je een stille airco zonder buitenunit? Lees dan onze laatste review!
Specificaties
Deze monoblok airco is voorzien van 12.000 BTU aan koelvermogen. Hierdoor kan hij ruimtes tot 33m² efficiënt koelen. Dit lijkt in eerst instantie niet veel meer dan het vorige model. Dit komt doordat vierkante meter nog omgezet moet worden in kubieke meter. Het apparaat kan 100m³ verkoelen.
Ook dit model heeft verschillende functies. Zowel verkoeling, verwarming, luchtreiniging als ventilatie is allemaal mogelijk. Je kunt het apparaat dus het grootste deel van het jaar gebruiken. Let er bij deze ook weer op dat de verwarmingsfunctie niet optimaal is bij vriezen buiten.
Met het extra koelvermogen komt natuurlijk ook wat extra geluidproductie. Dit komt neer op 48 dB. We adviseren om deze airco niet in de slaapkamer te monteren. Het geluid kan ervoor zorgen dat je niet goed slaapt. Je zou de airco eventueel wel uit kunnen zetten vlak voor het slapengaan.
Wat betreft aansluiting komt deze Coolbuddy ook overeen met zijn kleinere broertje. Je krijgt er een handmatige boormal, ventilatiebuizen, een rooster en een duidelijke handleiding bij. Daarnaast kun je alles van de binnenkant installeren. Je hoeft dus niet met een trapladder tegen de buitenmuur te staan.
Deze Coolbuddy monoblok airco heeft ook een strak design. Je kunt deze airconditioner overal neerhangen. Dit komt door het platte formaat en de nette witte kleuren. Het oogt allemaal erg licht.
Conclusie
We raden deze airco zonder buitenunit aan wanneer je toch net dat extra beetje vermogen nodig hebt. Dit model is wat duurder dan de vorige. Daar krijg je veel extra vermogen voor terug. Echter komt er ook wat extra lawaai bij. Deze airco zonder buitenunit is dan ook perfect geschikt voor grote ruimtes.
We kunnen ons voorstellen dat je liever een stille airco in huis zonder buitenunit hebt hangen. Daarom hebben we de volgende airco ook nog voor jou vergeleken!
Voordelen
- Krachtig vermogen van 12.000 BTU
- Strak model
- Geschikt voor grote ruimtes
Nadelen
- Maakt flink wat geluid
Innova Monoblok Airconditioner – stilste airco zonder buitenunit
Een stille airco zonder buitenunit vindt je niet zomaar. Toch hebben wij het perfecte model voor jou! Naast het lage geluidsniveau is het apparaat ook energiezuinig. Ook de uitstraling draagt bij aan de hoge waarde van deze airconditioner. Dit is de beste airco zonder buitenunit!
Specificaties
Deze Innova airco zonder buitenunit beschikt over 8.000 BTU aan vermogen. Hiermee koelt hij een ruimte tot 27m² of 67m³. Daarbij heeft het apparaat een energielabel van A+.
Daarnaast heeft deze airco een geluidsniveau van maar 27 dB. Dit is zeer weinig voor zo’n compact apparaat. Dit maakt dit model de ideale airco voor de slaapkamer zonder buitenunit. Je kunt heerlijk in slaap vallen met de airco nog aan.
Je zet eenvoudig de timer aan zodat het apparaat automatisch uitgaat. Daarbij kun je hem bedienen met een afstandsbediening en een App. Zo kun je de airco op de slaapkamer aanzetten vanuit de woonkamer. Je kunt de kamer dus al koelen voordat je er bent.
Deze airco zonder buitenunit kan gemakkelijk zelf geïnstalleerd worden. Er hoeft geen installatiebedrijf of STEK monteur aan te pas te komen. Dit scheelt weer in kosten. Het enige wat gedaan moet worden is de gaten boren in de muur. De airco kan overigens als wand en vloermodel gebruikt worden.
Als laatste heeft deze airco maar een diepte van 16cm. Dit maakt hem tot een van de slankste airco’s op de markt. Dit is zeer handig voor wanneer je rekening moet houden met een deur of ander obstakel.
Conclusie
Wanneer je op zoek bent naar een goede kwaliteit airco dan is deze Innova jouw model. Ook als je op zoek bent naar een stille airco zonder buitenunit is deze perfect. Met een minimaal aantal decibel is deze airco perfect voor de slaapkamer. Daarnaast koelt hij goed. Ook ziet het apparaat er zeer stijlvol uit. Je kunt hem matchen met ieder interieur door zijn witte kleur.
Voordelen
- Zeer stil model
- Elegant design
- Gebruiksvriendelijk
- Bedienbaar met App
Nadelen
- Prijskaartje
Conclusie en Advies over de Airco zonder Buitenunit
Een airco zonder buitenunit is een unieke investering. Wanneer je geen buitenunit mag hebben is dit de beste optie op de markt. Ook hoef je geen smak geld te betalen aan de installatie. Dit kun je namelijk gewoon zelf doen. Dat maakt het apparaat zeer gebruiksvriendelijk.
Het nadeel eraan is dat de airco zonder buitenunit met een prijskaartje komt. Het is een stuk duurder dan een mobiele airco. Je krijgt hier natuurlijk wel veel voor terug. Zo maken ze een stuk minder geluid en heb je geen slang door je raam hangen.
We hopen dat we je goed hebben kunnen informeren en adviseren. Heeft dit artikel jou ook geholpen? Laat dan een berichtje achter. We horen graag van onze bezoekers!